Kleine Vuurvlinder 3, 4007HE,
Tiel

Het bekken, dé plek om te gaan dragen-voor

Het bekken, en dan in het bijzonder de baarmoeder, is bij uitstek de plek waar we ‘dragen-voor’.

Ze komt binnen en kijkt op de poster die in de praktijk hangt. ‘L5’, zegt ze, ‘precies de plek waar ik een acute hernia kreeg tijdens de bevalling van mijn zoon en de klachten kloppen precies’. Onrustige benen staan erbij en daar heeft ze ook nu last van. Daarnaast voelt ze dat ze minder flexibelis en dat past niet bij haar lichaam wat altijd soepel is geweest.

Ze benoemt ook dat er emoties zitten, geen idee waar ze mee te maken hebben. Wel voelt ze dat haar lijf aangeeft dat het tijd is om ernaar te gaan luisteren, ook al vindt ze het heel erg spannend. Het gaat namelijk momenteel zo ontzettend lekker in tegenstelling tot hoe ze hier een half jaar geleden voor het eerst binnen kwam.

De nieuwsgierigheid en de bereidheid wint het 😉

Op de tafel roept haar bekken. Ik benoem dat het bekken bij uitstek de plek is om te dragen.

Dus wat draagt ze daar. ‘De wereld’, is haar reactie. Het is een manier om maar niet te voelen wat er echt speelt, niet de confrontatie met haar zelf te hoeven aan te gaan. Ik vraag wat ze eigenlijk niet wil voelen. Het eerste wat in haar opkomt zijn haar voorouders. Ze draagt pijn van haar voorouders in haar bekken. De plek in de rug ter hoogte van de hernia wordt ook voelbaar.

De vrouwen- en de mannenlijn worden zichtbaar. Aan de kant van de vrouwen wordt de onderdrukking, de mishandeling, het misbruik door de mannen gevoeld. Het is zeker belangrijk, maar de mannen uit de mannenlijn roepen. Ze willen gehoord worden.

Ik vraag haar zich naar de mannen te draaien en te horen wat zij te zeggen hebben. Ze maken kenbaar dat ze vanuit hun eigen pijn gereageerd hebben en dat óók zij zijn misbruikt en onderdrukt. Daarbij werd ook de kracht van de mannen niet meer gezien. Ze voelt dat die ook verband houdt met de plek waar de hernia zat (L5).

‘Ik zie jullie, ook jullie pijn en ook jullie kracht’. Een buiging voor de mannen is op zijn plaats. De mannen voelen zich gezien en uiten hun dankbaarheid, zowel naar mijn cliënt als naar mij. Ook ik zie, voel en eer ze, ook hun kracht. De plek in de rug wordt zachter.

Als alles wat gezien wilde worden aan de kant van de mannen aandacht heeft gekregen, vraag ik haar weer om te draaien en zich naar de vrouwen te wenden. Ik ben benieuwd hoe het met ze is. De vrouwen zijn blij en vrolijk, dansen en doen de was.

Het hele bekkengebied en de benen voelen warm. De knik die ze normaal voelde bij het kantelen van haar bekken, is er niet meer. Ze voelt zich gedragen en gesteund door haar voorouders. En heel belangrijk voor het nu: de kracht van de mannen mag er zijn.

Ter afsluiting neem ik nog de schedelbasisrand mee zodat de energie van de voorouders die nog vast zit, ook daar kan doorstromen.

 

#cranio #craniosacraal #upledger #bekken #baarmoeder #hernia #vrouwenlijn #mannenlijn #mannenkracht #kracht #NUPA #cranio #lichaamswerk #energie #dragenvoor #systemisch #roepenvandeziel #voorouders #steun #Tiel #verdriet #pijn #spiritueel #rugpijn