Kleine Vuurvlinder 3, 4007HE,
Tiel

Pesten en Zelfvertrouwen

Eigenlijk wordt ze al haar hele schoolcarrière gepest. Ze kan zich in ieder geval niet heugen dat het ooit anders was. Ze vinden elke week weer wat anders om haar proberen te pakken. De kleur van haar haar, een broek die niet goed is, het kettinkje wat ze om heeft, verzin het maar. Op de basisschool heeft ze heel gehuild, is ze boos geweest en uiteindelijk in de hogere groepen heeft ze de pestkoppen genegeerd in de hoop dat ze snel klaar zijn.

Ze vertelt me dat ze op deze school doet ze alsof ze het niet hoort, ze vertrekt uit haar lijf en gaat pas later voelen. Elke dag heeft ze al buikpijn voor de dag die erop volgt.

We hebben al een sessie gedaan waar ze vuurballen gespuugd heeft, waarin we spanningen in haar lijf groter maken en daarna loslaten, zodat de energie vrij kan komen.

Deze keer geeft ze aan dat de angst wel minder is maar dat ze opziet tegen het nieuwe schooljaar. School heeft haar wel toegezegd dat degenen die het telkens op haar gemunt hebben, niet bij haar zullen komen maar ze vertrouwt het nog niet.

Op tafel zegt ze dat het prima in haar lijf voelt, waarop ik vraag of er ook een plek is die minder prima voelt. Haar buik, zegt ze, en die laat zich ook duidelijk horen door te rommelen. Haar buik is al bezig met het volgende schooljaar en die vindt het spannend. Het vertrouwen dat het goed gaat komen is er nog niet en dat is ook niet zo gek gezien haar verleden.

Ik vraag dus wat er nog in haar lijf zit van de afgelopen 9 jaar.

Nog wel spanning en ook wel boosheid, zegt ze. Ze is boos op iedereen die haar gepest en getreiterd heeft. Ik vraag of ze iedereen voor haar kan zien en ook wat ze zou willen doen of zeggen als ze alle vrijheid heeft om dat te doen wat ze van binnenuit zou willen doen. Slaan, zegt ze, met rechts. Ik geef tegendruk en ze maakt slaan bewegingen en daarna begint ook haar rechterbeen te trappen. Ze is heel erg boos en het voelt heel fijn om die boosheid de ruimte te geven.

Nadat het trappen en slaan klaar is, vraag ik wat er van haar afgenomen is. Haar zelfvertrouwen, zegt ze. Ik nodig haar uit om het terug te halen. Via de voeten voelt ze dat ze haar zelfvertrouwen terug kan halen naar elke vezel en elke cel. Ze geeft zelf aan wanneer het klaar is.

Met dit herwonnen zelfvertrouwen kijkt ze iedereen aan die ze net klappen heeft uitgedeeld. Dit voelt goed. Ze voelt hoe groot en krachtig ze nu is. Niet meer het bange meisje is. Hiermee kan ze de vakantie in en heeft ze veel meer vertrouwen in haarzelf dat ze een leuk jaar gaat krijgen!

#pesten #treiteren #basisschool #middelbareschool #boosheid #verdriet #negeren #buikpijn #angstig #geenzininschool #ikwilnietmeer #ikkannietmeer #ikbenkapot #NUPA #cranio #lichaamswerk #energie #liefde #buikpijn #Tiel #pijn #craniosacraal