Stress & Burn-Out
Een burn-out komt niet uit de lucht vallen. Al langer draait je lichaam en je geest op vol vermogen. Je lichaam geeft wel signalen af, maar tijd om ernaar te luisteren heb je niet. Deadlines moeten gehaald worden, je gezin moet doordraaien, je vrienden vragen om aandacht en ook voor je zieke moeder moet je er zijn. Zo ga je maar door en rol je van het een in het ander.
En uiteindelijk ben je op. Doodop. Je komt niet meer tot rust. Je geest blijft maar draaien. Je slaapt slecht en kunt steeds minder hebben. Je wordt zomaar ineens boos om niets of ineens heel verdrietig. Je hebt nergens meer zin in en er komt niets meer uit je handen. Je merkt dat je lijf strak staat en je krijgt steeds meer pijntjes, eigenlijk doet je hele lijf pijn als je eens goed voelt. Kortom, je krijgt last van lichamelijke, emotionele en/of psychische klachten. Duidelijke signalen dat er echt iets moet gebeuren. Maar wat dan? Een pilletje om beter te slapen of een pijnstiller om de pijn in het lijf niet te voelen klinkt ineens heel verleidelijk, maar je weet eigenlijk ook wel dat dat niet de oplossing is.
Dit zijn klachten die de craniosacraaltherapeut geregeld van cliënten te horen krijgt, misschien wel een van de meest voorkomende. Zit je met dit soort klachten, dan is het zeker een idee om eens cranio te proberen. Een cranio sessie heeft invloed op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.
Het lijf leert weer wat ontspanning is en om uit de stress-respons te komen. Je zult daardoor merken dat je lijf meer ontspannen aanvoelt, je hoofd minder vol is en het natuurlijk evenwicht in het lichaam zich weer kan herstellen. En na enige sessies leert je zenuwstelsel ook om op een andere manier met stress om te gaan: je veerkracht wordt getraind.
Cranio is lichaamswerk, waarbij er tijdens een behandeling ook emotionele processen op gang kunnen komen en er gewerkt kan worden met je diepste laag, je ‘reptielenbrein’. Hierdoor komen we misschien ook wel bij de oorsprong uit van waar er al eerder veel van je gevraagd werd. Inzichten kunnen komen, erkenning van gebeurtenissen uit het verleden, waardoor jij je krachtiger in jezelf gaat voelen. Doordat je ook je eigen lichaam beter bewust wordt, leer je ook de signalen van je lichaam waar te nemen, wat je weer kunt meenemen in je dagelijkse leven.
Bij een burn-out of teveel stress is er sprake van psychische en lichamelijke klachten.
Psychische symptomen burn-out
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Emotioneel onstabiel, sneller huilen
- Weinig zelfvertrouwen en onzeker
- Opgejaagd gevoel
- Somberheid
- Minder plezier en levenslust hebben
- Laag zelfbeeld
- Angst- en paniekklachten
- Piekeren, veel gedachtes die ook negatief kunnen zijn
- Snel geïrriteerd, boos en kortaf.
- Gespannen gevoel, rusteloos
- Prikkelgevoelig voor geluid en drukte
Lichamelijke symptomen
- Lichamelijke uitputting
- Verhoogde hartslag en hartkloppingen
- Vastzittende schouders
- Nekpijn
- Hoofdpijn
- Verminderde eetlust
- Misselijkheid
- Spanning in buik- en maaggebied
- Hoge ademhaling soms zelfs hyperventilatie
- Verhoogde bloeddruk
- Slecht slapen, of wel slapen maar niet uitgerust zijn
- Sneller ziek
- Zweten en trillen
Cijfers en Feiten
Stress is een belangrijke reden voor burn-out en ziekteverzuim. In Nederland kampen 1,3 miljoen mensen met burn-out klachten. Omgerekend is dat 17%! In 2022 gaf zelfs 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-out klachten te ervaren. Vrouwen hebben vaker burn-out klachten dan mannen, respectievelijk 29% en 23%.
37% van de werknemers geeft werkdruk of werkstress als reden voor verzuim. In 2021 verzuimden werknemers maar liefst 11 miljoen dagen met werkstress als reden, terwijl het in 2020 nog op 9,4 verzuimdagen zijn. De totale verzuimkosten in 2020 wegens werkstress waren 2,8 miljard.
Er is dus heel veel winst op allerlei vlakken te behalen als we voortijdig werknemers helpen met het ontstressen van hun lijf en inzicht kunnen geven in onderliggende oorzaken dan wel patronen.
Ben jij die hardwerkende die vrouw of man? Grote kans dat je jezelf ook in het verhaal herkent van deze dame die het gevoel heeft altijd AAN te staan of van deze jonge moeder Amelie?