Veelgestelde vragen/FAQ

Q
Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt een afspraak maken door te bellen naar 06-29476107 of een mailtje te sturen via het contactformulier. Wanneer u uw telefoonnummer achterlaat dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.

De afspraak bevestig ik per e-mail. Ik stuur u ook een cliëntgegevens en intakeformulier mee wat u ingevuld meeneemt tijdens onze eerste afspraak. Indien u het formulier per mail wilt retourneren, verzoek ik u het eerste gedeelte met de privacy gevoelige informatie niet in te vullen.

Om een vollediger inzicht te krijgen in uw algeheel welbevinden, kunt u ook alvast de vragenlijst met 42 vragen invullen op de website van Mijn Positieve Gezondheid.

 

Q
Wordt Cranio vergoed?

Vraag bij uw verzekeraar na, of kijk in uw polisvoorwaarden, hoe u verzekerd bent voor CranioSacraal Therapie (prestatiecode 24601) of Overige Natuurgeneeskunde (prestatiecode 24005) zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Voor een indicatie kijk op Vergoedingen CranioSacraal Therapie en/of op Vergoedingen binnen de Alternatieve Geneeswijzen 2024.

Q
Heb ik een verwijzing nodig?
U heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts. Wanneer u een afspraak wilt maken of meer informatie wilt, kijkt u dan op de contact pagina. Er is geen wachtlijst. Afhankelijk van uw en mijn agenda kunt u vaak al een week later terecht.

Q
Wat is Cranio?

CranioSacraal therapie, kortweg Cranio, is een professionele vorm van beweegzorg waarbij zowel fysieke als emotionele klachten lichaamsgericht worden behandeld via zachte manuele technieken. Hierbij kan de therapeutische dialoog ingezet worden voor meer verdieping. Ook wordt Cranio gebruikt worden om energetisch weer uitgelijnd te worden.

Een beter woord wat ook meer de lading dekt, is fasciatherapie of fascietherapie. Fascie is bindweefsel en zit door ons hele lichaam, van top tot teen. Het verbindt, omgeeft en ondersteunt al onze organen, spieren, zenuwen, bloedvaten, botten en gewrichten heen. Alles is met elkaar verbonden, dus logisch dat een restrictie ergens invloed heeft op je gehele lijf.

We merken vaak dat ons lichaam maar ‘aan’ blijft staan, we té alert blijven en ons lichaam zelf niet meer goed in staat is om te kunnen reguleren en te herstellen.

Met Cranio helpen we het lichaam om weer in de ruststand te komen waardoor ook de lichaamssystemen weer beter hun werk kunnen doen.

Wilt u meer lezen over de achtergrond van Cranio, hoe het ontstaan is, wat de toegevoegde waarde is of hoe het nu werkt, dan kunt het whitepaper De kracht van cranio lezen. In dit whitepaper vindt u een duidelijke beschrijving van Cranio met de wetenschappelijke onderbouwing.

 

Q
Wat kan ik verwachten na een behandeling?

Veelal hoor ik dat men meer ruimte ervaart, rust voelt en daarna beter en dieper slaapt. Daarnaast kan cranio je inzichten geven in de oorzaak en oplossing van je klachten.

Het is goed om na de behandeling voldoende water te drinken. Dit voorkomt hoofdpijn en helpt afvalstoffen afvoeren.

Na de behandeling kunt u wat spierpijn voelen doordat spanningen in het lichaam afnemen, maar u kunt ook wat emotioneler reageren. Zulke reacties verdwijnen veelal na een of enkele dagen.

Ook werkt een behandeling nog door. Vandaar dat de behandelfrequentie lager is dan bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Maakt u zich zorgen of twijfelt u toch of wat u voelt bij de behandeling hoort, neem gerust contact met me op.

Q
Voor wie is Cranio?
Cranio is zo’n zachte behandelmethode dat iedereen er mee behandeld kan worden. In mijn praktijk behandel ik volwassenen en kinderen vanaf een 4 jaar. Heel vaak zijn mensen al bij verschillende therapeuten en psychologen geweest voordat ze bij mij komen. En ook behandel ik mensen die tegelijkertijd bij een POH-er, psycholoog, fysiotherapeut, chiropractor of manueel therapeut komen.

Doordat je met Cranio ook non-verbaal kunt werken, is het ook heel effectief voor mensen die juist niet willen praten.

Wanneer je al meer lichaamsbewust bent, aan persoonlijke groei/ontwikkeling doet en/of hooggevoelig bent, zal Cranio je zeker aanspreken.

Q
Bij welke klachten helpt Cranio?
Cranio helpt bij een veelheid aan lichamelijke, emotionele en psychosomatische klachten. Wat je meemaakt en hoe je er op reageert, zie je terug in je lichaam. We hebben ze hier ingedeeld in een aantal behandelthema’s.

En kijkt u ook eens naar de voorbeelden uit de praktijk.

Veelvoorkomend: (spanningen) hoofdpijn, buikpijn, nek-/schouder-/rugklachten, slaapproblemen, onrust, ADHD, lusteloos, depressief, emotioneel, stressgerelateerde klachten, burn-out, spijsverteringsklachten, etc

Q
Positieve Gezondheid, wat is dat?
Gezondheid gaat niet alleen over je lichamelijk gezond voelen. Uit onderzoek van voormalig huisarts Machteld Huber kwam naar voren dat vooral een betekenis vol leven belangrijk is.

Zij ontwikkelde een vragenlijst met in totaal 42 vragen die inzicht geven in je algehele gezondheid. Aan de hand van antwoorden wordt je Positieve Gezondheid weergegeven in een spinnenweb.

De 6 pijlers van Positieve Gezondheid zijn:

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Ben je zelf benieuwd hoe jouw spinnenweb eruit ziet, vul dan de vragen in op Mijn Positieve Gezondheid. Het spinnenweb kun je ook invullen voorafgaand aan een afspraak.

 

 

Q
Helpt Cranio bij PTSS?
Cranio kan heel goed ingezet worden bij traumaverwerking en PTSS. Het non verbale gedeelte spreekt ook veel mensen aan. Er hoeft namelijk niet gepraat te worden om toch het lichaam te kunnen ontladen van de spanningen en stress die een trauma met zich meebrengt.

Ook zie ik mensen die al EMDR gehad hebben of bij een psycholoog of psychotherapeut geweest zijn, maar toch nog niet helemaal de verbinding voelen met hun lichaam of nog resterende klachten hebben. Ook deze mensen zijn gebaat bij Cranio.

Het is ook mogelijk om naast óf in samenwerking met uw psycholoog of psychotherapeut te werken.

Zie ook hier.

 

 

Q
Wanneer is iets een trauma?
Wanneer een gebeurtenis voldoende angstig is, schakelt ons autonome zenuwstelsel over op de dierlijke afweermechanismen als Fight, Flight, Freeze of Fainted Death. Deze reacties zijn zeer functioneel als het daadwerkelijk gaat om gevaar.

Wanneer er vaker van dit soort gebeurtenissen zijn of éénmaal heel heftig, worden deze reacties ingeslepen in ons brein en is slechts een kleine trigger nodig om weer te reageren alsof het gevaar weer daadwerkelijk waar is.

Elementen van een trauma:

  • dreigend gevaar
  • ervaring van tijdloosheid (je weet niet hoe lang het duren gaat)
  • gevoel van hulpeloosheid of machteloosheid
  • onvoorspelbaarheid van de situatie
  • immobiliteit (je bent niet in staat om actie te ondernemen om de situatie te veranderen
  • isolement (als je er alleen voor staat)

De pandemie waar we net uitgekomen zijn, is ook een potentieel traumatische gebeurtenis. Het hangt per persoon af en van de draagkracht die iemand heeft om een trauma te verwerken. Hoe angstiger de ervaring en hoe minder draagkracht iemand heeft, hoe traumatischer de herinnering blijft.

Tijdens een craniobehandeling werken we binnen het zogenaamde window of tolerance. Dat wil zeggen, dat we binnen het gedeelte blijven wat voor iemand goed voelt; voordat hij in een hypo-arousal of hyper-arousal schiet. Belangrijk is dat we continu in verbinding blijven en kijken of de schouwer in iemand nog aanwezig is. We nemen waar wat er in het lichaam gebeurt, zodat langzaam weer het autonome zenuwstelsel in balans komt.

Q
Hoe gaat NUPA - Cranio Tiel om met AVG, cookies, klachten en waar kan ik de algemene voorwaarden vinden?
Al deze gegevens kunt u vinden op op deze pagina.